Registratie opdracht: Joppe de Schapendoes

Ik heb John, Sieka en hun Schapendoes Joppe mogen ontmoeten na aanleiding van een opdracht aanvraag van Pedro, een broer van John. Zij wilde voor het 40 jarig huwelijks feest van John en Sieka een schilderij van Joppe laten maken als verrassing. Wat een geweldig idee om dit samen met alle broers en zuste geven.

huisdier schilderij
huisdier schilderij

Ik heb John en Sieka een afspraak gemaakt en we hebben bij mijn atelier afgesproken voor een kennismaking en photoshoot. We hebben eerst een stuk gewandeld terwijl ik foto’s nam van Joppe. Joppe was een vriendelijke opgewekte hond met een geweldig mooie staart die hij trots droeg. Hij was makkelijk te fotograferen omdat hij zich op zijn gemak voelde en geïnteresseerd om zich heen keek terwijl hij soms even  rustig bleef stilstaan.

huisdier schilderij

Na onze wandeling zijn we naar binnen gegaan en hebben onder het genot van een bakje koffie de opdracht verder doorgesproken. Ik heb verschillende formaten laten zien en andere schilderijen uit mijn portfolio om bepaalde eigenschappen aan te wijzen zoals bijvoorbeeld het kleurgebruik, verschillende composities, de verschillende sferen van gebruikte verstreken enz. Zij hebben mij meer kunnen vertellen over wat hun aanspreekt in mijn werk en waar ze enthousiast van worden. Dit heeft mij een goed beeld gegeven waarmee ik later aan de slag kan met het schilderij van Joppe. Ik had bij Joppe gelijk een bepaalde blik in mijn hoofd die ik wilde vastleggen op doek. Hij was vrolijk, nieuwschierig en zelfverzekerd en dat wilde ik overbrengen. Met behulp van de zelf genomen foto’s heb ik verschillende composities onderzocht met de verschillende houdingen waarin ik Joppe heb vast kunnen leggen. Uiteindelijk kwam er een concept uit wat heeft geresulteerd in het gecreëerde eindresultaat. 

De kleuren zijn gekozen passend bij het uiterlijk en de sfeer van Joppe maar ook rekening houdend met de kleuren die John en Sieka thuis in hun interieur hebben. Ik zoek in ieder werk dat ik maak naar een balans tussen grove, abstracte vlakken & verfstreken in verhouding tot uitgewerkte verfijnde en realistische stukken. Met de vacht van Joppe kon ik mooi spelen met de dynamiek en een verbinding maken met de sfeer in de achtergrond.  Bij de onthulling op hun trouwfeest waren John en Sieka onder de indruk blij en ontroerd toen ze eindelijk het resultaat konden zien. Ik heb leuke foto’s van dat moment mogen ontvangen via Pedro de broer van John die alles samen met zijn broers en zus hadden geregeld om dit geweldige cadeau te geven.

huisdier schilderij
huisdier schilderij
huisdier schilderij