Registratie: Schilderij in opdracht Nox

Vandaag had ik het genoegen Nox te ontmoeten, een prachtige hond die het onderwerp gaat zijn van mijn nieuwste schilderij. Ondanks de dreigende weersvoorspellingen hebben we tijdens een ontspannen wandeling gelukkig prachtige foto’s kunnen maken die zijn persoonlijkheid perfect vangen.

Bij elke ontmoeting neem ik mijn camera mee voor een fotoshoot om zeker te zijn van scherpe, goed belichte foto’s vanuit de juiste hoeken. Ook geeft het mij de mogelijkheid om te experimenteren en nieuwe ideeën op te doen tijdens het fotograferen. Soms leveren deze sessies verrassende beelden op die een extra dimensie kunnen toevoegen aan het uiteindelijke kunstwerk.

huisdier schilderij

Na onze wandeling heb ik de beste foto’s geselecteerd en Sharon stuurde me ook enkele foto’s van haar interieur, wat me waardevolle inzichten gaf in haar stijl en voorkeuren. Hierdoor kan ik het schilderij afstemmen op de ruimte waar het komt te hangen, om zo de juiste sfeer te creëren.

Met deze referentiefoto’s ben ik begonnen met schetsen en het uitwerken van verschillende concepten. Mijn aanpak begint altijd met het tekenen van basislijnen met potlood als referentie. Daarna voeg ik met vrije schilderstreken energie en sfeer toe aan het doek. Vervolgens focus ik op het verfijnen van het centrale punt, meestal de kop of de ogen, waarbij ik steeds gedetailleerder werk.

In de opvolgende weken werk ik verder aan het schilderij totdat het gevoel of sfeer dat ik zoek perfect wordt vertaald. Ik streef naar herkenbaarheid, zowel in uiterlijk als in uitstraling en karakter. De sfeer en spanning in het schilderij vind ik essentieel, en ik experimenteer met kleur, verfstreken, abstractie en lichtval om dit te bereiken.

Toen het schilderij klaar was hebben we een datum gepland om het schilderij te overhandigen. Die dag ontmoeten we elkaar in mijn atelier in Rockanje. Sharon is dolblij met het resultaat, echt haar Nox. We praten nog wat na over het schilderij en het creatieve proces, voordat ze vertrekt met het schilderij naar huis. Even later ontvang ik prachtige foto’s van het schilderij, nu pronkend op een mooie plek in haar huis.

huisdier schilderij