Registratie: Schilderij in opdracht Nox

Vandaag mocht ik de prachtige Nox ontmoeten! Binnenkort zal hij stralen op een schilderij. Mijn creatieve proces begint altijd met een kennismaking en fotoshoot om een nauwkeurig beeld van hem te krijgen. Ondanks de niet al te beste weersvoorspelling hebben we gelukkig voor de regen mooie foto’s kunnen maken tijdens een ontspannen wandeling. Dit gaf me de kans om Nox goed te observeren, zijn karakter, energie en gedrag te zien en een volledige indruk te krijgen.

huisdier schilderij

Ik neem altijd mijn camera mee tijdens kennismakingen om ervoor te zorgen dat ik beschik over foto’s van de juiste beeldkwaliteit, zoals scherp, goed belicht, en vanuit de juiste hoek genomen. Deze aanpak biedt niet alleen zekerheid, maar geeft me ook de gelegenheid om tijdens het fotograferen te experimenteren en geïnspireerd te raken. Hierdoor ontstaan al ideeën over het portret die ik vervolgens doelgericht verder kan uitwerken. De fotoshoots resulteren soms in verrassende beelden die een extra spannend element aan het uiteindelijke schilderij toevoegen.

Na onze wandeling ben ik aan de slag gegaan met het selecteren van de foto’s. Sharon stuurde me ook enkele foto’s van haar interieur, zoals ik had gevraagd tijdens onze ontmoeting. Dit geeft waardevolle informatie over haar persoonlijkheid en voorkeuren, zoals haar waardering voor natuurlijke elementen, planten en aardse kleuren. Hoewel het schilderij centraal staat, vind ik het belangrijk om een idee te hebben van de ruimte waar het komt te hangen. Op deze manier kan ik de sfeer van het schilderij harmoniseren met die van de ruimte.

huisdier schilderij

Ik heb een selectie gemaakt van de foto’s die me het meest aanspreken en die de hond zoals ik hem heb ontmoet goed representeren. Met deze referentiefoto’s ga ik schetsen en verschillende concepten uitwerken. Het doek is inmiddels besteld en wordt binnenkort geleverd, dus ik bereid me voor op het begin van het schilderproces.

Mijn aanpak begint met het tekenen van basislijnen met potlood als referentie. Vervolgens zet ik mijn concept grof op met vrije schilderstreken, waarbij ik verschillende vlakken en texturen creëer. Deze fase is gericht op het toevoegen van energie en sfeer aan het doek. In de volgende fase focus ik op het bepalen en verder uitwerken van het centrale punt, meestal de kop of de ogen. Ik werk steeds gedetailleerder, waarbij sommige elementen realistisch en gedetailleerd worden uitgewerkt, terwijl andere vlakken ruwer worden opgezet en geabstraheerd, waardoor er meer dynamiek en spanning in het schilderij ontstaat.

De komende dagen ga ik verder met het schilderij, met het beeld van Nox in mijn hoofd, totdat ik het gevoel heb dat ik hem echt in de ogen kijk, zoals tijdens onze ontmoeting. Ik streef naar herkenbaarheid, zowel in uiterlijk als in uitstraling en karakter. De sfeer en spanning in het schilderij vind ik essentieel, en dit bereik ik door te spelen met kleur, verfstreken, abstractie, weglaten van details, contrast, lichtval, enzovoort. Ik neem de tijd om dit alles op elkaar af te stemmen, en pas als het in mijn hoofd en gevoel klikt is het schilderij klaar.

We plannen een datum om het schilderij te overhandigen. Die dag ontmoeten we elkaar in mijn atelier in Rockanje. Ik laat haar het schilderij zien. Ze is er super blij mee. Echt haar Nox. we praten nog wat na over het schilderij, het creatieve proces, en Nox daarna vertrekt ze met het schilderij naar huis. Even later ontvang ik prachtige foto van het schilderij, nu hangend op een mooie plek in huis.

huisdier schilderij